Mikael Persbrandt

Kanske kommer intresset för konst från hans mor som var och är konstnär. I en intervju har Mikael Persbrandt berättat om hur han växte upp med doften av terpentin ständigt närvarande. Konstintresset har alltid funnits där för Persbrandt och varit en viktig del.

Mikael Persbrandt
Född 1963 i Jakobsberg utanför Stockholm
Skådespelare och bildkonstnär

Mikael Persbrandt har sedan tidig ålder ägnat sig åt måleri och bestämde sig för att bli konstnär, men utbildning inom dans och skådespeleri kom i vägen. Han fick mycket positiv uppmärksamhet för sin stora separatuutställning ”Och alla rummen” på Sandgrund, Lars Lerin konsthall i Karlstadsommaren 2016.

Så här säger Lars Lerin om Persbrandts måleri:

– Hans målningar är verk med stora gester, han tar fram alla känslor när han målar: Ömhet, kärlek, aggressioner. Det är ett starkt måleri, säger konstnären Lars Lerin till Nya Wermlands-Tidningen.

Han föddes i Jakobsberg utanför Stockholm 25 september 1963. Inom teatervärlden har Mikael Persbrandt spelat med i flera pjäser på Kungliga dramatiska teatern i Stockholm och även på andra scener som Stockholms stadsteater, Teater Galeasen, Teater Plaza, Vasateatern och Maximteatern. Hans senaste föreställning var 2014 på Maximteatern då han spelade med i Dödsdansen. Mikael Persbrandt har också en bakgrund som balettdansör. Hans kanske mest kända roll är den som Gunvald Larsson i de moderna Beck-filmerna om kriminalpolisen Martin Beck. Han har även spelat Jan Guillous karaktär Carl Hamilton på film. Sedan maj 2012 är Mikael Persbrandt delägare i Maximteatern i Stockholm.