Makode Linde

2012 blev Makode Linde inbjuden till Moderna Muséet att delta med en tårta på The World Art day. Tårtan före ställde en svart kvinnokropp som skrek när kulturministern skar i den. ”Tårtskandalen” var ett faktum och har sedan flitigt debatterats i svenska och internationella medier.
Makode blev 2013 nominerad till DN´s kulturpris med motiveringen: Med såväl humor som djupaste allvar punkterar Makode Linde rasistiska stereotyper. Hans konsekventa black face sminkning av vita, västerländska ikoner ställer rastänkandet på ända – så att gamla symboler kan laddas med ny innebörd.

Studier:
SMK, stockholms musik konservatorium
School of Audio Engineering
California College of Art
Konstfack, Stockholm
Konsthögskolan, Stockholm

Makodes projekt Afromantics har visats på bla Röhsska Museet i Göteborg, Stockholm Art Fair och Studio 44 i Stockholm och under ARS11 på Ålands Konstmuséum.