Puppet, Daniel Blomqvist

Puppet, Daniel Blomqvist, var en del av den första generationens graffittimålare i Skandinavien.Han har en unik stil, kallad gridstyle, där han bygger upp sina bilder med ett rutmönster, som ett slags nät som han kan tänja och dra i motivet med. Oavsett om motivet är figurativt eller abstrakt känns hans grids igen. Hans bildvärld är fylld av lekfulla infall, dock alltid utförda med en stor känsla och en allvarsam botten.

PUPPET, Daniel Blomqvist
Född 1970.

Daniel Blomqvist visade redan som liten ett stort intresse för att teckna och måla.
Hans tonår, en bit in på 80-talet inföll rätt i tid för graffitin som då var en ny företeelse i Sverige. Namnet Puppet kommer ifrån den tiden då han var en electric boogie dansande pojke med en filtpenna i bakfickan. Puppet blev en del av den första generationen graffitimålare i Skandinavien och fick snart uppmärksamhet i Europa och USA. Han var starkt inspirerad av 80-talets graffiti på tunnelbanan i New York, graffitimålare som Seen, Dondi och Futura 2000 och även de stora street art-artisterna Basquiat och Keith Haring.

Puppet har en unik stil som kännetecknas av hans ”grids”, kallad gridstyle, där han bygger upp sina teckningar och målningar med ett rutmönster, som ett slags nät som han kan tänja och dra i motivet med. Oavsett om motivet är figurativt eller abstrakt känns hans grids igen. Hans bildvärld är fylld av halsbrytande vändningar och lekfulla infall dock alltid utförda med en stor känsla och en allvarsam botten. Han tecknar intuitivt med en snabb linje, som också får liv av den emellanåt slirar. En helt vanlig brun skogsekorre får en förbluffande ny uppsyn i händerna på Puppet och hans grids! Puppet utvecklade sin gridstyle under många år på övergivna väggar för att så småningom låta dem övergå helt till duk och papper.

Puppets gridstyle gjorde entré på konstscenen i och med att en välkänd konstsamlare och modemogul, Agnes B under en promenad i Brooklyn upptäckte hans verk på en vägg. Hon blev så tagen av Puppets säregna uttryck att hon inbjöd honom till en utställning på sitt egna galleri i Paris. Flera utställningar i Paris skulle följa, liksom utställningar och muralmålningar runt om i Europa och USA. Hans verk finns publicerade i ett ansenligt antal böcker och magasin världen över.

Följ Puppet på Instagram #puppetindustries

Utställningar (i urval)

Greenflowers Art gallery, Paris 2015
Galerie Cela! grupputställning Paris 2013-14
Ralph Lauren wall painting, Paris 2014
Absolut Vodka Art Show, Sverige 2013, Frankrike 2010
Gallerie Gölles, Österike 2012
Opera Gallery ”Make art not war” live painting with artist Quik, Paris 2012
Stor väggmålning på Art Basel Miami 2012
Crewest Gallery, grupputställning 2009, 2012
Soloshow Agnes B grids clothing brand, Paris 2010
Montana Gallery, Allcity trains, Madrid, Barcelona 2011
Västmanlands läns museum, ”Black Book”, bilden av graffiti 2010
Wetterling gallery, ”Allmänt snö” grupputställning, Stockholm 2010
Nordiska Kompaniet, Puppet window show for Nike 2009
Adidas X box tour, Stockholm, Oslo, Köpenhamn, Helsingfors 2006
Kulturhuset Galleri 5 Sneaker Stories, Stockholm 2004
Nordiska Galleriet med the Sonics , Stockholm 2004
Färgfabriken, ”We, U, I” med the Sonics, Stockholm 2004