Catharina Edlund

Catharina Edlund bjuder in oss till en bildvärld där vi möter säregna väsen i ett på en gång nära och oändligt perspektiv som sätter våra tankevindlingar i rörelse. Både motiv och teknik präglas av ett mycket omsorgsfullt arbete.

Catharina är fascinerad av gamla japanska träsnitt, hon inspireras av det ålderdomliga sättet att berätta, av rörelsen över bildytan i ett ofta snedvridet perspektiv. I detta formspråk väver hon in helt vardagliga händelser från sin närmaste omgivning. Här återfinns såväl vänner som familjemedlemmar. Episoder som utspelas framför henne spinner hon vidare på i arbetet med bilderna.

Sedan några år tillbaka har Catharina flyttat en bit från stan med sin familj. Hon har nu skogen in på knuten och njuter av vad naturen har att erbjuda, av dess rikedom av former och texturer hos blomställningar, blad, fröer och frukter. Detta sätter tydliga spår i bilderna. Här finns också de vilda djuren, framförallt är fåglarna allt oftare förekommande. Hon tillkännager att hon har en kluven känsla för fågeln, där finns en rädsla sedan barndomen men även ett med tiden växande intresse för fågeln, dels som betraktare med sina skarpa ögon, dels som symbol för frihet.

Bilderna bärs upp av spännigen som uppstår mellan olika kontraster, mellan fantasi och verklighet, mellan nära och långt borta, mellan stort och litet. Ofta kan man stanna upp inför en av hennes bilder och fundera över är det figuren som är stor och sjön liten eller hur hänger det egentligen ihop?

Där Catharina Edlunds fantasier gestaltar sig tar betraktarens egna fantasier vid.
En meditativ konst att försjunka i.

Catharina Edlund är född 1974, Sundsvall, utbildad vid Konstfack i Stockholm 1999-2004.

 

Utbildning

Sundsvalls Konstskola, 1995-96.
Nyckelviksskolan, Lidingö 1996-97.
Konstfack, Stockholm 1999- 2004

Utställningar

Nybro Galleri, Sundsvall 1996.
Galleri Lorentzon, Stockholm 1998
Nybro Galleri, Sundsvall 1998.
Hamnmagasinet,Mellanfjärden 1999.
Galleri Wrange, Uppsala 1999.
Galleri Agarhd&Tornvall 2004
Wärdshuset Lassemaja med Lisa Rinnevuo, Järfälla 2005
Södra Galleriet (nu KONSTOCHFOLK )Stockholm 2005
Vårmässan, Design Västernorrland,svenskform 2005
Examenskollektion för Ljungbergs,Formex,stockholm 2005
Stockholm Furniture Fair 2005
Liljevalchs vårsalong Formbart 2005
Konstmässan i Sollentuna med Södra Galleriet ( nu KONSTOCHFOLK ) 2007
Art Helsinki med KONSTOCHFOLK, Helsingfors 2008
KONSTOCHFOLK, Stockholm 2009, 2012